Smid Andelst dolblij: smeden op lijst immaterieel erfgoed - Omroep Gelderland

   more…


Opleidingen in smeden

Erkenning:
Mondra Opleidingen staat sinds 6 juli 2016 op de Nationale Inventaris Inmaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.
In 2012 heeft Nederland de conventie met UNESCO ondertekend.


Begin jaren negentig kwam Cees Pronk tot de ontdekking dat er in Nederland geen vakopleiding voor smeden meer was. Na onderzoek kwam hij er achter dat er in 1962 voor het laatst examen was afgenomen in het vak smeden. Maar dat er vraag was en is naar smeedwerk stond voor hem vast. Maar Cees Pronk wilde natuurlijk niet dat het smeedvak zou verdwijnen. In overleg met diverse branchegroepen en verenigingen die net begonnen met het behartigen van de belangen van de nog werkzame smeden in binnen- en buitenland, heeft hij zijn plannen gepresenteerd. In 1996 is Cees Pronk begonnen met het ontwikkelen van een lesmateriaal voor de opleiding smeden. Vanaf 1998 verzorgt Mondra Opleidingen voor binnen- en buitenlandse smeden de opleiding smeden. Zo heeft Cees Pronk samen met Mondra Opleidingen er voor gezorgd dat de vakopleiding smeden weer in Nederland te volgen is. Mondra Opleidingen heeft er voor gezorgt dat de kennis van de smeden in Nederlands op een hoger niveau is gebracht. 

Omdat er vele jaren geen opleiding smeden meer is geweest, is de vraag naar smeden wel toegenomen. Jaren lang is er weinig gedaan aan onderhoud van smeedwerk aan monumentale gebouwen maar dit zal toch moeten gaan gebeuren en daar hebben ze vakmensen voor nodig.
Goed opgeleide smeden die hun vak verstaan kunnen aan het werk als zelfstandig smid. Op dit moment worden door oudere smeden hun bedrijven aangeboden en een jonge smid kan daar natuurlijk zijn eigen bedrijf gaan beginnen, vaak nog met een aantal jaren hulp van de oude eigenaar.

Het smeden is in Nederland een techniek die niet alleen gebruikt wordt in de restauratie en nieuwbouw, maar ook voor het maken van kunstwerken en wapens. Goed geschoolde werknemers zijn hierin van groot belang.

Om uw kennis te vergroten geven wij regelmatig workshops samen met bekende smeden uit de gehele wereld.

Mondra Opleidingen voldoen aan alle opleidingseisen en verzorgt opleidingen in smeedtechnieken. In onze instructieruimte vindt u een ruime bibliotheek met ruim 1.250 boeken over smeden, kunstgeschiedenis en tekenen. Maar ook diverse internationale tijdschriften en naslagwerken op het gebied van smeden. We zijn natuurlijk ook trots op onze verzameling van ruim 500 DVD's met opnames over smeedmanifistaties, diverse demonstraties en voordrachten. Ook zijn er werkplekken die verbinding hebben met het Internet.

Mondra Opleidingen is in het bezit gekomen van meer dan 1.000 tekeningen en honderden foto's van de Eerste Rotterdamse Stoomfabriek voor Kunstsmeedwerk. Deze tekeningen zijn door ons gecatalogiseerd en opgeslagen. Alle tekeningen zijn gefotografeerd en in fotoboeken opgeslagen. Natuurlijk kunt u de fotoboeken inzien.


Mondra Opleidingen werkt steeds aan zijn kwaliteit. Dit wordt getoest doormiddel van 21 vragen over de tevredenheid van de opleiding die aan de deelnemers worden gesteld in een schaal van 2 tot 10.


De beoordelingen van de deelnemers zijn:
voor het Bronssmeden   8,8
voor het Luchthamersmeden groep 1   8,3
voor het Luchthamersmeden groep 2   8,6
voor het Handhamersmeden   8,8
voor het Gereedschapsmeden   8,8
voor het Smeden 1   8,7
voor het Smeden 2   8,5.


‘Niets mooiers dan vakmanschap te laten zien aan de jeugd’

Dienstag, 23. April 2013


DRIEL - “We zijn in Overbetuwe de eerste basisschool waar een smid gastlessen komt geven in groep zeven en acht. En waar de kinderen ijzer mogen bewerken”, zegt Nelis van Binsbergen met trots.

   meer...